Compilatie

V.A. - Kompakt 17

Kölsch
8

V.A. - Kompakt 17

8
Releasedatum: 
01/09/2017

In 1998 startten Wolfgang VoigtJürgen Paape en Michael Mayer hun eigen label, Kompakt. Dit label werd bekend omwille van het melodische aspect dat vaak in hun muziek terug te vinden is. Ondertussen releasen enkele van de grootste namen in de elektronische muziek op dit label. Zoals labels dat wel vaker doen, brengt ook Kompakt geregeld compilatiealbums uit, ze zijn inmiddels aan hun 17e editie toe en ook dit keer staan er een aantal grote kleppers op de tracklist.

Op de eerste CD staan onder andere tracks van WevalJürgen Paape en Superpitcher. Songs die wij zeker konden smaken zijn het zuiderse Ambrosia van Nu U Orchestra en 25 van Thomas/Mayer (aka Tobias Thomas en Michael Mayer), een minimalistisch nummer dat gedragen wordt door een simpel maar oerdegelijk baslijntje. 

De naam die ons misschien wel het meest opviel op deze tracklist is die van T. Raumschmiere. Deze naam zal bij velen een belletje doen rinkelen omwille van het geweldige nummer Monstertruckdriver, dat reeds in 2003 uitkwam. T. Raumschmiere is op deze langspeler te vinden met het nummer Jaguar

CD nummer twee opent met Out of Time van niemand minder dan Sasha, een track die reeds begin deze zomer uitkwam en intussen al grijs gedraaid werd in menige club. Hetzelfde geldt overigens voor de remix die Patrice Bäumel van dit nummer maakte. 

Diezelfde Bäumel tekent met het nummer Sorcery ook present op deze LP. Sorcery is echter niet ons favoriete Bäumel-nummer, meerdere luisterbeurten bevestigen enkel onze eerste indruk: te eentonig. 

Ook Kölsch tekent present op deze compilatie. De Deen bracht onlangs zijn derde langspeler uit, het was uiteindelijk het nummer Push dat het tot op de tracklist van Total Kompakt 17 schopte. Een ietwat vreemde keuze naar onze mening aangezien Push lang niet het sterkste nummer is dat op 1989 te vinden is. 

Tracks die ons dan wel weer konden bekoren zijn onder andere Ankh van Clarian, een spacenummer dat mysterieus en opgewekt tegelijk klinkt, Aire van Danny Daze & Shokh, een ietwat donkerdere track in vergelijking met het gros van de andere nummers, en het zweverige Hard Times van Christian Nielsen

Kompakt Total 17 geeft een mooi overzicht over de muziek die de afgelopen maanden op het label verscheen. Het zijn vooral de namen die ons minder bekend in de oren klinken die de sterkere tracks leveren, terwijl grootheden als Kölsch en Laurent Garnier met minder memorabel werk op de proppen komen.