Album

Maelstrom - Her Empty Eyes

Maelstrom

Maelstrom - Her Empty Eyes

6
Releasedatum: 
19/05/2017

De Franse producer Maelstrom blijft maar groeien. Na de geslaagde take-off van het RAAR-label dat hij samen met Louisahhh!!! runt, waagt hij zich met Her Empty Eyes nu aan een eerste langspeler. Experimenteel gegoochel met techno-machinerie is het resultaat!

Voor het album trok de producer uit Nantes de fantasiewereld in. Hij schreef de plaat als soundtrack bij een boek dat over fotografe Marina gaat die tussen 1936 en 1939 het Spanje uiteengereten door de burgeroorlog documenteert. Gek? Het wordt nog beter.

Maelstrom leerde zichzelf de techniek van de zelfhypnosis aan, zoals voorgeschreven door ene Milton H. Erickson. Daardoor bleef ie niet langer prutsen aan nummers waardoor er twaalf verschillende versies van één track lagen, maar nam hij veelal one take's op, zonder de opstekende nood ze bij te schaven. Tijd voor een luisterbeurt!

Eerste vaststelling: vaak is er van veel structuur geen sprake. Soundscapes, flarden beats, ritmes en geloopte sfeergeluiden vullen het album. Onder meer The Murder Of Jose Robles en Hotel Florida Room 108 zijn rafelige stukjes muziek die met haken en ogen aan elkaar hangen. Fascinerend, dat wel, maar we weten vaak niet wat er nu net van te denken.

Een experimenteel technolab zonder meer, bevestigen Battle Of Jarama en Throwing Grain Into Air. De nummers verkennen tomeloos hun diepte en volume, zonder echt rekening met elkaar te houden.

Bij Woman Training For A Republican Militia, A Victory At Teruel en Where Is Nin komt er meer kadans aan te pas, maar ze blijven allen verre van dansvloerwaardig. Hoeft ook niet natuurlijk, maar het is moeilijk momenten of situaties op te noemen waarbij deze plaat heerlijk wegluisteren wordt.

En dat vat de hele plaat zowat samen. De muziek is oprecht interessant, maar enkel Maelstrom zelf weet waar ie de beats naartoe stuurt. Dat kan fijn en verrassend zijn, maar laat ook enige vorm van radeloosheid binnensluipen.

Geen subtiliteit noch gebeuk, maar technoprobeersels die ergens tussenin stranden. Hoera voor experiment, al lijkt Her Empty Eyes daardoor soms onaf.

Artiesten in dit artikel
Tags