Album

Nathan Fake - Providence

Nathan Fake
Ninja Tune • 2017

Nathan Fake - Providence

8
Releasedatum: 
10/03/2017

Nathan Fake komt met zijn vierde album Providence op de proppen. Traditiegetrouw mogen we ons aan kwalitatieve, experimentele electronica verwachten. Maar er is in zekere zin wel een traditiebreuk: deze keer komt de plaat uit op het legendarische Ninja Tune en niet op Border Community, het label van James Holden waar hij in het verleden de meeste van zijn releases op uitbracht.

De Britse producer uit Norfolk zou ons al serieus moeten verrassen om geen goede plaat af te leveren. Het is één van de weinige artiesten die zich steeds opnieuw weet uit te vinden en die met experimentele muziek toch wel een groot publiek kan aanspreken. 

Providence kun je toch wel een sterk gevarieerde plaat noemen. Het zou zijn meest persoonlijke en emotioneelste album zijn tot nog toe door verschillende gebeurtenissen in zijn leven. Een half jaar later zijn deze twaalf nummers zijn uitlaatklep. Tijd genoeg dus om emoties om te zetten in muziek.

En emoties hoor je duidelijk op Providence, gaande van soms chaotische beats en bleeps zoals de titeltrack, tot strakke melodramatische en melancholische nummers zoals Unen

De aandachttrekkers op het album zijn echter DEGREELESSNESS en RVK. Beide nummers zijn sterk gepolijste producties waar duidelijk een verhaal achter zit. Het zijn meteen ook de meest dansbare nummers die je stiekem doen verlangen om ze in een live-performance te aanhoren.

Het is ook de eerste keer dat we volwaardige vocals horen op het album, zoals RVK waar we Raphaelle horen van de Canadeze band Braids. Leuk weetje: ze werden door gemeenschappelijke vriend Jon Hopkins geïntroduceerd aan elkaar.

Maar ook de andere tracks zijn goed te smaken. Het is soms verbijsterend hoe Nathan met de enorme diversiteit van geluiden toch een samenhangend geheel kan maken. Toch loopt er een grote samenhang doorheen het album, vooral door de typische KORG-synthesizer die bij de meeste nummers duidelijk hoorbaar is. 

Met Providence weet Nathan Fake opnieuw twaalf unieke nummers af te leveren die elk op zich een eigen verhaal vertellen. Ook geluidtechnisch klinkt alles snor en weet de plaat je moeiteloos van begin tot eind te laten meevolgen. Het album heeft overigens ook een sterk live-gehalte dus zijn we enorm benieuwd wat zijn live-show op 30 april in de Bozar zal geven!

Artiesten in dit artikel
Tags