Album

Ross From Friends - Family Portrait (album)

Ross From Friends
7,5

Ross From Friends - Family Portrait (album)

7,5
Releasedatum: 
15/08/2018

Na zijn EP Aphelion brengt de Brit Felix Clary Weatherallbeter bekend als Ross From Friends zijn eerste volwaardige album uit, dit is betiteld als Family Portrait en kwam uit in juli dit jaar. 

Al bij een eerste luisterbeurt valt het meteen op hoe ongelofelijk veel gevoel voor detail de Brit heeft. Elk nummer bestaat uit een myriade van geluidjes en bleepjes die met grootste zorgvuldigheid zijn geprogrammeerd en met precisie op de juiste plek en moment zijn gezet.

Elke track heeft zijn eigen unieke vibe. Zo begint track nummer twee met een mysterieuze kinderstem onheilspellend aandoet (God weet waar hij die sample vandaan heeft), waarna de opbouw naar een bonkende climax toeleidt. De stevige beat werd uitgedost met metaalachtige sounds die verder evolueren op het tempo van een zeemzoete achtergrondstem, om vervolgens uit te monden in een melodische saxofoon.

Dat het album opent met een knaller van formaat is bij deze wel duidelijk gemaakt. De toon die in het begin is gezet wordt (gelukkig maar) verder gedragen doorheen heel het album. Zo komen we uit bij Project Cybersyn een nummer dat even eigenaardig is als de naam. Ondanks de naam kan het soepele lo-fi beatje ons goed bekoren en komt deze track vlotjes binnen.

Vanaf hieruit is de lo-fi beat de gemene deler voor elk nummer, zoals bijvoorbeeld bij Pale Blue Dot. Deze song heeft alles waar een echte zonnige relax-namiddag om vraagt, een beter moment dan het midden van de zomer kan je dus niet kiezen voor het lossen van deze track!

Een andere absolute uitblinker is R.A.T.S. dat met een simpele breaktbeat en een zachte , zwoele melodie bijna aanzet tot een vertraagde collectieve versie van wat ooit 'rugzakken' heette.

Ross From Friends levert een briljante debuut-LP af die zeker menig luisteraar zal bekoren. Een  minpunt aan dit album is dat het vooral gedragen wordt door de enkele uiblinkers en dat een deel van de tracks toch vooral als vulling aanvoelt. 

Artiesten in dit artikel