Album

Sepalcure - Folding Time

Machinedrum
Hotflush • 2016

Sepalcure - Folding Time

8
Releasedatum: 
20/05/2016

Het is ondertussen al vier en een half jaar geleden sinds hun hooggeprezen debuutalbum en nu zijn de heren van Sepalcure eindelijk terug. Het Amerikaanse duo bestaande uit Travis "Machinedrum" Stewart en Praveen "Braille" Sharma delen hun nieuwe LP Folding Time met de wereld. Het album bestaat uit 11 tracks en wordt uitgebracht op Hotflush.

Nu, zoveel jaren na hun vorige album, zijn de producers beiden gegroeid en dat voel je ook aan het album. Waar Braille vorig jaar nog eerder de donkere en complexe kant van muziek opzocht op Mute Swan, ging Machinedrum allerhande richtingen uit met o.a. zijn Vapor City-serie. 

Ze hebben sindsdien beiden elk een lange weg afgelegd om het hier en nu te bereiken, maar dit feit maakt het album juist zo sterk. Elk dragen ze hun ervaring van de afgelopen jaren bij op dit zeer diverse album dat van dub tot drum 'n' bass en zelfs R&B varieert.

Door de drukke schema's van beide heren en hun mening dat muziek 'in person' moet worden gemaakt, duurde het enkele jaren alvorens Folding Time zou verschijnen. Het album, geschreven in samenwerking met een paar flessen whiskey, bestaat niet alleen uit gloednieuwe muziek maar ook lang vergeten, opgerakelde nummers.

Het verleden verbinden met het heden, dat is wat Braille en Machinedrum hebben gedaan op deze LP. Alletwee hebben ze een heel verschillend muzikaal DNA maar dit zorgt ervoor dat samenwerken in de studio voor talrijke verrassingen kan zorgen.  

Fight for Us is het eerste nummer en haalt al meteen een stevige dosis R&B naar boven. De o zo zwoele stem van Rochelle Jordan geeft het iets menselijks, een knap nummer voor de twee heren die vermaard zijn voor hun eerder fast-paced drums. R&B hebben ze duidelijk ook onder de knie.

De ietwat rustigere kant keert ook weer terug bij Devil Inside, een kalmer nummer met wederom mooie vocals. Het is een nummer met meerdere lagen wat het een bepaald soort complexiteit geeft. Drums, shakers, gitaar en triangel passeren allemaal de revue. 

Hearts in Dangers neemt dan weer plaats in het duistere gedeelte van dit diverse album. Harde, donkere beats lonken, elk nummer draagt een ander gevoel met zich mee waaruit interessante contrasten ontstaan. 

Naarmate het album vordert, worden de nummers wat feller. Ook al zou je dat niet direct zeggen bij Loosen Up, dat heel kalmpjes begint. Maar al snel ontstaat er een opbouw die het nummer een crescendo tot de max geeft, inclusief bas en snelle strakke drums. Vanaf de drop bevindt het nummer zich in een compleet andere wereld. 

Dub On is precies wat de titel al laat vermoeden, dub, en wie kan er nu geen goeie dub appreciëren? Weer iets anders dan de voorafgaande nummers, weer iets leuks. Sepalcure slaagt erin om zo veel verschillende genres samen te brengen en er toch één album van te maken zonder dat het te uiteenlopend aanvoelt. 

De afsluiter Ask Me put zijn inspiratie dan weer uit een heel andere bron. Snelle drums gaan gepaard met een trage opbouw doorheen het nummer. De vocals zorgen er dan weer voor dat het nummer quasi kalm blijft in tegenstelling tot enkele anderen op deze LP.

 

Folding Time is een album dat je zowel thuis op je eentje kan beluisteren, alsook een album dat in een club kan worden gedraaid. Niets grensverleggend, maar het toont wel hoe beide producers de afgelopen jaren zijn gegroeid. Een divers album met kwaliteitsvolle nummers.

Tracklist:

01. Fight For Us 
02. Not Gonna Make It 
03. Devil Inside 
04. No Honey 
05. Been So True 
06. Hearts In Danger 
07. Loosen Up 
08. Dub Of 
09. Brother Forest 
10. Hurts So Bad 
11. Ask Me 

Artiesten in dit artikel