E.P.

Shades - Better to Reign in Hell than to Serve in Heaven

Alix Perez
2016

Shades - Better to Reign in Hell than to Serve in Heaven

8
Releasedatum: 
02/09/2016

Met Better to Reign in Hell than to Serve in Heaven zien we Alix Perez en EPROM, samen Shades, terugkeren met meer synthesizergeweld en bombastische drumkits. Hun self-titled debuut-EP op Alpha Pup Records deed menig hoofd keren en kende veel support in het bass- en footwork-kamp. Na een ietwat meer experimentele Powers of Two EP, die ze op eigen houtje uitbrachten, zien we nu een terugkeer naar meer straight forward bangers, en dat gaat ons persoonlijk heel goed af!

De EP zet in met Cryptic. In hun gekende stijl spelen de getalenteerde producers lichte en onheilspellende vocal samples uit tegen een loodzware synth die samen met de volle drums een harde eerste indruk maakt. Voor lichtvoetige en overmelodieuze tracks ben je bij Shades duidelijk op het foute adres.

Om op adem te komen van deze eerste uitputtende track begint Third Gate met bijna anderhalve minuut zwaar resonerende synths. Zelden hebben we van de mannen een track gehoord waarin de drums zo lang op zich laten wachten. Wanneer ze er dan ook eindelijk doorkomen, is de impact des te groter. Alweer stuwen vocal samples de bijna industriële sounds in een hogere versnelling.

Hypeflex komt met zijn stuiterende intro nog het meest in de buurt van de footworkbom die Into Light op de eerste EP was. De percussie die voorheen vrij standvast op de tel werd geplaatst, wordt hier meer chaotisch en zo krijgt Better to Reign in Hell op dit moment de nodige stroomversnelling. 

Het wonderduo toont met Gravediggin’ nog eens de essentie achter hun producties: logge, giganteske synthesizers doen het nummer voorwaarts draven en een krachtige drumkit doet de hoofden knikken bij elke tel. Dit is een brutale bom die al het overbodige achterwege laat en zijn werk keer op keer doet.

Als dessert krijgen we een track met swagger voorgeschoteld. The Bees put zijn momentum uit een gesatureerde 808 en een bijna kinderachtige synthlijn. Hoewel het geheel wel aanslaat, mist het de drive die in de andere tracks op de EP door variatie en onverwachte wendingen meer aanwezig is.

Shades doet op Better to Reign in Hell than to Serve in Heaven weer waar het duo goed in is: enorm doordacht sound design met brutale efficiëntie aan de man brengen. Hoewel elke track op zich een zware indruk nalaat, kan het gebrek aan variatie soms gaan vervelen. Toch zal dat de pret niet drukken wanneer je één van deze tracks op een groot soundsystem hoort opdoemen!

Artiesten in dit artikel