Album

Suicideyear - Color The Weather (album)

Suicideyear
7
MusicLuckyMe • 2018

Suicideyear - Color The Weather (album)

7
Releasedatum: 
06/07/2018

Suicideyear is het alterego van de 23-jarige James Richard Prudhomme uit Louisiana. Hij heeft sinds 2013 al heel wat releases op zijn naam staan. Zo kwam hij met EP's op LuckyMe (het label van onder andere Hudson Mohawke) en Software Recording Co. (Oneohtrix Point Nevers label). Ook producete hij meerdere tracks voor Zweedse rapkoning Yung Lean.

Met Color The Weather is Suicideyear toe aan zijn debuutalbum. Zoals steeds horen we stevige, veelal instrumentale trapbeats. "Een beattape? Saahaai!" horen we je al denken, maar dat is buiten Suicideyear gerekend. We zeggen trapbeats omdat we geen betere beschrijving vinden, maar Suicideyear staat mijlenver af van producers als Metro Boomin.

Met zijn erg moody beats verlangen we geen enkel moment naar een stem (Days Forever en Said and Done, de twee tracks mét vocals zijn veruit de slechtste tracks op het album). Toch is dit geen chill of lo-fi hiphop: de vele ritmische elementen zijn zó kenmerkend aan trap (lees: enorm overstuurd en hard), dat we niet anders kunnen dan het onder dat genre te droppen.

Zijn laatste EP Hate Songs op LuckyMe is beter, maar onvergelijkbaar met Color The Weather. Waar Hate Songs sneed en rauwe, harde beats verzorgde, is het melancholie troef op Color The Weather (wel met diezelfde snijdende sounds).

Het zijn weliswaar 11 korte tracks, maar voor een album van 33 minuten kan Suicideyear de aandacht erg goed vasthouden en een heel goede en duidelijke sfeer scheppen. Zoals eerder gezegd verpesten Days Forever en vooral Said and Done die sfeer wat, maar al bij al is Color The Weather een sterk debuut. 

Artiesten in dit artikel