Album

Superorganism - Superorganism

Superorganism
9
MusicDomino • 2018

Superorganism - Superorganism

9
Releasedatum: 
02/03/2018

Het internet bevat veel onwaarschijnlijkheden. Soms is het onwezenlijk wat er allemaal op te vinden is. Het kan wel eens tegenvallen. Maar het kan evenwel eens meevallen, zoals wat deze Superorganism is overkomen.

Superorganism bestaat amper een jaar, dus de kans dat de naam je niets zegt is groot. De kans dat je de naam nog zal vergeten na een luistersessie is veel kleiner. Want uniek kan je het allemaal wel noemen.

Laten we beginnen met de bandleden van deze indieband. Met z'n achten zijn ze. De jongste is zeventien jaar oud, de oudste tweeëndertig. De landen van herkomst variëren van Japan, Zuid-Korea, Groot-Brittanië tot Australië en Nieuw-Zeeland. Hoe ze het allemaal voor elkaar kregen? Juist! Het wereldwijde web.

Na honderden Skype-uren en bestandjes die heen en weer gemaild werden, gingen ze eind vorig jaar samenwonen in een huis nabij Londen om het album af te werken. Het eindresultaat is dit debuutalbum.

De zeventienjarige zangeres Orono Noguchi met Japanse roots heeft een uniek je m'en fous-stemgeluid dat perfect past bij de meme-cultuur die ze willen belichten met hun muziek. Het klinkt allemaal als geluidjes die gekopieerd werden met een grappige, vreugdige sfeer. 

Aandachtstrekker op het album is Something For Your M.I.N.D. met een sample uit het C'Hantals 90's-hitje The Realm. De auditieve collage die ze presenteren aan de luisteraar klinkt verfrissend, aanstekelijk en is gemakkelijk te verteren.

Niet alle nummers gaan echter zo gemakkelijk naar binnen. Neem nu Nobody Cares, dat toch wel een stevige portie synthesizergeweld bevat. Ook The Prawn Song is een voorbeeldje van een overdaad aan collage-werk.

Maar we vergeven het hen. Je zou zelfs je gehoorgangen een keertje extra spoelen om nog beter te kunnen genieten van deze langspeler. Nummers als Everybody Wants To Be Famous en Sprorgnsm zijn even dolgek als dat ze geniaal zijn.

En de genialiteit zit niet enkel in hun collega-symfonie, maar ook in de graad van afwerking en kwaliteit in hun muziek. Het mag dan misschien allemaal wat druk overkomen, het oog (of oor?) voor detail is zeker niet te ontkennen. Ieder geluidje klinkt alsof het er nauwkeurig neergezet is. 

Tracklist:

  1. It's all good
  2. Everybody wants to famous
  3. Nobody cares
  4. Reflections on the screen
  5. SPRORGNSM
  6. Something for your M.I.N.D.
  7. Nai's march
  8. The prawn song
  9. Relax
  10. Night time

Nog meer lofzang verkondigen zou bijna onverantwoord zijn. Het enige wat we kunnen meegeven is dat dit zeker en vast één van de meest vernieuwende albums van dit jaar is in de indie-scene.

Artiesten in dit artikel