Compilatie

Tangram Records - The Gold Play

Faisal

Tangram Records - The Gold Play

8
Releasedatum: 
02/12/2016

Tangram Records, het establishment achter Up High Collective, Moodprint en meer, werd afgelopen week 4 jaar oud. In die tijd zagen ze dertien officiële releases, een aantal eigenzinnige concepten zoals Beat by Beaten een hoop gestoorde events. Zo konden enthousiastelingen op vrijdag 25 november in Het Depot proeven van het gestoorde samenspel van Yussef Kamaal, de zware beats en bleeps van Samiyam en lokaal geweld zoals AUDRIFRISAmaroo en meer.

Natuurlijk kon het Leuvense label het daar niet voor gezien houden, dus is er sinds vrijdag ook een compilatie-LP te verkrijgen. The Gold Play verzamelt oud en nieuw werk van alle artiesten die nauw aan het label verwant zijn, en voorziet zo een retrospectie, maar ook een vooruitblik.

Opener komt van de beste DJ uit BelgiëFaisal. Zijn edits zijn stilaan berucht, maar met Zehma toont hij dat zijn origineel werk absoluut niet moet onderdoen. Kundig verweeft hij een gitaarrif die niet zou misstaan in een spaghetti-western met een sleake hoop bass en extra instrumentatie. Op adem komen kunnen we meteen erna dankzij de lekkere lome en soulvolle samenwerking tussen Halibab Matador en LoneBlue.

Na Sawara van Le Motel komen we op een terugblik. Day Fly's Magnet was zowat dé sound van Leuven in het eindejaar van 2015, en we kunnen niet anders dan even nostalgisch blijven mijmeren. Nightmares / Invicible is in onze mening nog steeds één van de meest verrassende EP's in de Tangram-catalogus. Ergens is het dus ook wel een beetje jammer dat we op deze compilatie geen nieuw materiaal van deze heren krijgen, maar volgens hun Facebook newsfeed kunnen we dat wel verwachten binnenkort.

Natuurlijk mogen we niet te lang in het verleden blijven hangen, daar zorgt LTGL ook wel voor. Niet alleen klinkt Splatter als een jazznummer uit 2030, het is ook nog eens een lekkere vooruitblik op de EP die hij in januari uitbrengt. We worden dus als het ware dubbel naar de toekomst gekatapulteerd! Hoe langer hoe meer lijkt de Hasseltse beatmaker pure beats achter zich te laten, en bij ons komt meteen een vergelijking met Jameszoo de kop opsteken. Dat gaat hem enorm goed af!

Sokoto is ook terug van weggeweestOpia werd door Thump al als scoop gebruikt bij de aankondiging van deze LP, dus van alle tracks verrast deze ons het minst. Maar dat zal enkel uit gewenning zijn, want ook deze Leuvense producer weet op interessante wijze allerlei elementen te verwerken tot een track die het midden houdt tussen footwork, bass en hip-hop.

Vaste klant en de day-one associates van Up High Collective volgen op met Rainbow. Melodieus en onvoorspelbaar zoals ze zich al toonden op hun vorige EP drukken ze nogmaals hun stempel op de beat-scene. Maak je geen illusies, dit is hoe Leuven klinkt, en dat is vooral aan hen te wijten.

Als laatste kan natuurlijk Moodprint niet ontbreken. Ook hij brengt bekend werk, want Skinshaped (Outro) was al te horen op zijn EP Taste Of Better Days. De dromerige samples zetten prachtig de toon ter afsluiting van het vierde jaar, maar geven ons ook net genoeg honger naar meer.

Het zal niet makkelijk zijn geweest om uit negen verschillende artiesten en acht totaal andere tracks een consistent geheel te kneden, maar Tangram bewijst met deze compilatie dat alles kan mits een duidelijk afgelijnde visie. Door de consistent goede releases over vier jaar en een onmiskenbare persoonlijkheid creëert het label een duidelijk afgebakende stijl die met plezier door elke artiest op de release wordt versterkt. Ook hoort hier even een kleine shout naar DZIA, die visueel helemaal zijn eigen ding doet en de volledige LP, van gatefold tot sticker, tot een prachtig totaalpakket maakt. Straf werk dat ons, vanzelfsprekend, doet uitkijken naar minstens nog veertig jaar Tangram!