The Orb - Chill Out World!

The Orb

The Orb - Chill Out World!

7
Releasedatum: 
14/10/2016

The Orb kent ondertussen het klappen van de zweep. Het Engelse duo bestaande uit Alex Paterson (keyboard) en Thomas Fehlmann (producent) is al aan hun veertiende (!) album toe. COW / Chill Out, World! is vanaf vandaag uit. We zouden Fuzz niet zijn moesten we deze helden geen eer aandoen.

We bevinden ons op een buitenaardse planeet, in een diepe donkere oceaan, het eerste contact met buitenaards leven. Ons hart bonst in onze oren, bij elke melodielijn klopt ons hart sneller en sneller, wij bewegen oncontroleerbaar mee. Ineens skaten we over in de straten van New York... Het zijn maar enkele gedachten die bij ons opkomen als we even wegdommelen bij First, Consider The Lillies; of wat dat betreft de hele nieuwe plaat van The Orb.

Het is een album geworden waarbij we onze ogen sluiten en gewoon genieten. Achter ons bureau is het moeilijk om de muziek te appreciëren. Melodieën wisselen constant af en blijven heel abstract. Ook het ritme houdt nooit stand en wordt steeds maar weer sneller en trager. Eigenlijk is het een sterk staaltje modern impressionisme. 

De tracks vloeien meestal over in elkaar. Meteen ook het perfecte woord om Chill Out World mee samen te vatten: vloeiend. Een gevoelige, meer dradige harmonie, als een bol wol die uitgesponnen wordt. Het is naar eigen zeggen hun 'most ambient album yet', en dat kunnen we alleen maar beamen. De lange synths worden af en toe vergezeld door een rustige mannenstem. Traditionele instrumenten zijn afwezig, maar de flarden instrumentatie die we horen geven op gepaste wijze associaties en gevoelens mee.

COW is er eentje voor de genieters, energie ga je niet krijgen van de lange muzikale sliert die het album voorstelt. Ga liever even neerzitten en laat je meeslepen door de vloeiende harmonieën. Het is een top album, mits je er met de juiste voornemens aan begint.

Artiesten in dit artikel