Album

T.Raumschmiere - Heimat

T.Raumschmiere

T.Raumschmiere - Heimat

9
Releasedatum: 
19/05/2017

Open deur: Berlijn stoot andermaal een uitmuntende ambient techno-release uit. Marco Haas, de man achter T.Raumschmiere, keert na meer dan een decennium terug op Kompakt met Heimat, z'n gloednieuwe langspeler die vanaf heden in ieders platenkast moet staan.

De man die velen (onterecht) enkel kennen van Monstertruckdriver komt na omzwervingen bij Novamute en het eigen Shitkatapult terug bij Kompakt uit Keulen uit. Z'n donkere ambient moest wijken voor samenwerkingen met Yello, Barbara Morgenstern en Andreas Dorau, godbetert. Nu is er Heimat, een monsterlijk meesterwerk dat elke zonsondergang nog wat schoner maakt.

De Duitse producer weet ons met kleppers van niet minder dan vijf tot zeven minuten helemaal van het kastje naar de muur te spelen. Zum Mond opent nog 'kalm', maar in Jaguar staan we al tegen het plafond te kletsen. Het is jezelf heerlijk verliezen met de armen in de lucht.

In Wacker komen er tragische strijkers aan te pas, die klinisch in het geheel van laagjes hun mannetje staan. Stoli moet het dan weer hebben van korzelige field recordings. Telkens één rode draad: het laagje ambient techno waarin hij z'n sounds weelderig laat tieren, is van een torenhoge kwaliteit. Die glijdt netjes gedoseerd en vakkundig in elkaar geknutseld de boxen uit. Hulde aan de componist.

Z'n truken en werkwijze zijn echter niet eindeloos creatief. Daardoor krijg je tegen Le Fux, ongeveer halfweg de plaat, wel het gevoel z'n werkwijze te doorzien. Maar toch blijft het genieten. Heimat is moeiteloos onderhoudend, met lang uitgesponnen loops als een verslavende brij. Er komen nog pianotokkels, gitaarstrelingen (Juli) en ander auditieve spielerei aan te pas, maar telkens zo knap tussen de andere laagjes ingemetseld dat het een lieve lust is.

Zelfs wanneer het dreigt mis te lopen, in Amina, sta je op het verkeerde been. Je lijkt verdwaald in een woud van beats die met haken aan elkaar hangen, maar na enkele maten opnieuw fijntjes samensmelten tot een thriller-soundtrack. Afsluiter Zwerg is dan weer het sprookjesachtige tegengewicht. Wat kan ie niet?

Zorg dat je deze plaat steeds bij de hand hebt tijdens een nachtelijke autorit, enkele uren bureauwerk of een stevige loopsessie. Meesterwerkje!

Artiesten in dit artikel
Tags