Single

Up High Collective - Centipede

Up High Collective
8,5

Up High Collective - Centipede

8,5
Releasedatum: 
03/11/2017

Het Leuvense Up High Collective is al lang een gevestigde waarde in het Belgische beatlandschap. Ze losten al een handvol EP's op Tangram Records, het label dat ze samen met Mophito leiden. Deze werden steeds goed onthaald. Doorgaans staat Up High Collective voor rasechte elektronica, vaak ook net dat tikkeltje anders.

De band komt nu met een nieuwe track, Centipede genaamd. Ze maken van de gelegenheid ook gebruik om de release van een nieuw album aan te kondigen. Het album zal Solitude heten en verschijnt op 23 februari op Tangram (of wat had je dan gedacht?).

Centipede begint typisch Up High: een evoluerende synthmelodie wordt in loop afgespeeld. Even is het vrezen dat Solitude Kineticuts 2.0 wordt (met die EP was natuurlijk niets mis, maar we houden van innovatie).

Dan vallen er echter elektronische belletjes in die met hun melodie het geheel opeens omtoveren naar experimentele elektronica met een stevige dosis jazz. Dit wordt alleen maar versterkt door de ongelooflijk jazzy, off-beat en vooral heel erg échte drums die bijvallen.

Dat de synthloop van de intro de lead vormt wanneer de track losbarst, is alles behalve een probleem. Het geeft zelfs de nodige houvast waardoor Centipede niet té ingewikkeld wordt en toch nog een stevige banger blijft.

Met Centipede komt Up High Collective met een stevige track (zoals we van hen gewend zijn). Maar ditmaal worden we extra aangenaam verrast door zowel het ritmische als melodische aspect. Waaruit lijkt dat Up High in de jazz-theorieboeken gedoken is.

Artiesten in dit artikel