Album

V.A. - Drum&BassArena 20 Years

Netsky

V.A. - Drum&BassArena 20 Years

9
Releasedatum: 
04/11/2016

Drum&BassArena, een monument van formaat in de drum 'n' bass-wereld, viert deze maand haar 20ste verjaardag! Deze gebeurtenis konden ze uiteraard niet ongevierd laten, dus ter ere van hun twintigjarig bestaan brengen ze een compilatiealbum uit dat maar liefst 60 nummers telt!

1996 was een goed jaar voor het genre drum 'n' bass: naast de oprichting van de befaamde labels Hospital Records (van Hight Contrast) en True Playaz (van DJ Hype) werd in het Britse Sheffield de website Drum&BassArena gelanceerd. Al twintig jaar brengt deze website ons nieuws, podcasts en nog veel meer. Zo organiseren ze regelmatig feestjes en brengen ze geregeld compilatiealbums uit (op hun eigen label Drum&BassArena).

De impact die Drum&BassArena heeft gehad op de ontwikkeling en verspreiding van drum 'n' bass als genre is enorm. Op hun website is de volledige evolutie van het label nauwkeurig uiteengezet per jaar. Wie interesse heeft in een snelcursus drum 'n' bass-geschiedenis kan hier dus terecht, zeker de moeite waard!  

Zowat iedereen die graag drum 'n' bass luistert kent de compilatiealbums (vaak gemixed door een grote naam in het genre) van Drum&BassArena. Wij herinneren ons nog goed hoe we op schoolreis in Londen (2008) buitenkwamen uit een enorme platenwinkel met een gloednieuw exemplaar van de DJ Hype mix voor Drum&BassArena.

Op onze hotelkamer werden we omver geblazen door de nummers van onder andere Lynx, Chase & Status en Drumsound & Bassline Smith, al was het maar uit armetierige laptopboxjes. Wij kunnen ook zeker en vast de mixen van Fabio & Friction en Andy C aanraden.

Voor haar twintigste verjaardag brengt Drum&BassArena haar grootste compilatiealbum tot nog toe uit. Maar liefst 60 nummers zal dit album tellen! Bovendien zijn de nummers die op het album staan ook nog eens verdeeld over drie mixtapes van elk ongeveer anderhalf uur lang.

Wie naar de tracklist kijkt zal merken dat er op dit album een evenwicht wordt gezocht tussen bekende drum 'n' bass-nummers en meer underground tracks, maar ook tussen oude en recentere nummers. Het zwaardere werk krijgen we in de vorm van onder andere DJ Hazard (Machete), The Prototypes (Pale Blue Dot), Mefjus & InsideInfo (Mythos) en het grijsgedraaide Tarantula van Pendulum (u weet  wel, dat nummer waar iedereen als irritante hyperactieve 16-jarige op heeft staan moshen tijdens zijn eerste chirofuifje).

Verder vinden we op dit album ook iets meer commerciële nummers zoals Rock It van Sub Focus, Afterglow van Wilkinson en Feel The Love van Rudimental. Daarnaast staat er ook een pak goede liquid drum 'n' bass op dit album. Enkele nummers waar wij geen genoeg van kunnen krijgen zijn The View van LSB (die onlangs trouwens zijn eerste langspeler uitbracht), True Romance van dBridge, Night Vision van Technimatic, Song For Lovers van Bachelors Of Science en All Blue van Sigma

Ook België is vertegenwoordigd op dit album. Uiteraard door Netsky (met I Refuse, naar onze mening nog steeds éen van zijn beste producties) maar ook met Alix Perez. Zijn nummer Forsaken mag gerust tot één van de beste van dit album gerekend worden. Wie fan is van deze track moet zeker ook eens de Calibre remix ervan beluisteren.

Drum&BassArena heeft er weer een mooie compilatie bij. Zowel beginnende luisteraars als iets verdergevorderde drum 'n' bass-fans zullen zeker aan hun trekken komen!