What's all the fuZZ about?

recyclagepark

Waarheen met je bouwafval: tips voor afvalverwerking

Het is belangrijk om op een verantwoorde manier met bouwafval om te gaan. Er zijn veel mogelijkheden voor recyclage, maar niet iedereen weet waar hij of zij moet beginnen. Soms wordt het afval door de gemeente opgehaald, maar dat is niet altijd en overal het geval. Veelal gaan (ver)bouwers dan een afvalcontainer huren. Dit is een goede oplossing, maar niet altijd het meest voordelige en wil je de openbare weg gebruiken dan moet je ook op tijd je toelating aanvragen. Informeer ook steeds vooraf welk soort afval in je container mag. Soms moet je hiervoor extra betalen en is het duurder om alles door elkaar te gooien.

Heb je wel een container nodig voor je bouwafval?

Kijk misschien eerst even na of je niet met kleinere hoeveelheden bouwafval terecht kan bij het recyclagepark in je gemeente. Met een bestelwagen of aanhangwagen kan je behoorlijk wat afval vervoeren en dit is meestal budgetvriendelijker dan een afvalcontainer. Wist je dat naast het gekende recyclagepark er ook bedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in het verwerken van bouwafval. Je mag er vaak rechtstreeks je afval brengen.

Wat kost het recyclagepark?

Dit hangt af per recyclagepark. Je betaalt er voor naargelang het gewicht van je afval en er wordt onderscheid gemaakt tussen recycleerbaar of niet-recycleerbaar afval. Voor bedrijven zijn er over het algemeen wel speciale tarieven van toepassing, voor particulieren is vaak wel iets duurder. Hoe dan ook blijft het de goedkoopste manier om je bouwafval kwijt te raken.

Bouwafval scheiden

We willen nog even benadrukken dat het belangrijk is om bouw- en sloopafval goed te scheiden. Het scheelt namelijk heel wat tijd en geld als je het afval goed gesorteerd aanlevert. Maar je zal merken dat wanneer je zelf je afval wegbrengt dit vaak al zal gebeuren tijdens de werken. Sorteren is zo meestal een kleine klus omdat je veel dezelfde materialen ineens verwerkt hebt. Heb je bijvoorbeeld de hele dag aan je dakisolatie gewerkt, dan kan je vast wel raden wat je erna naar het recyclagepark zal brengen.

Wat verstaan we onder bouwafval?

Hieronder vallen afbraakmaterialen van hout, beton en metaal. Daarnaast valt ook verpakkingsmateriaal onder bouwafval, denk hierbij aan isolatiematerialen, kartonnen dozen en plastic zakken. Tot slot kunnen ook restjes verf of lijm bij het bouwafval geplaatst worden. Asbest is overigens wel een uitzondering. Dit mag niet zomaar bij het bouwafval geplaatst worden, maar moet op een speciale manier verwerkt worden. Vraag steeds meer informatie aan je afvalverwerker alvorens asbest aan te bieden.

Wat doen recyclageparken met het afval?

De recyclageparken zorgen ervoor dat het afval op een verantwoorde manier wordt verwerkt. Het bouwafval wordt dan gescheiden en er wordt gekeken welk deel van het afval nog hergebruikt kan worden. Er zal dus ook materiaal naar de stortplaats gestuurd worden, maar het overgrote deel van het bouwafval is recycleerbaar. Hout, metalen en kunststoffen kunnen zo meerdere malen gebruikt worden in nieuwe producten. Beton kan ook recyclage worden, maar dit is nog niet zo gemakkelijk en kost vaak wel wat meer tijd en geld. Daarnaast zijn er recyclageparken die ook gespecialiseerd zijn in het verwerken van asbest. Zoals we al zeiden is asbest een speciale categorie afval en mag dus niet bij het bouwafval gestort worden.

We hopen dat je met deze tips wat meer duidelijkheid hebt over het waarheen met je bouwafval. recyclage is belangrijk, maar niet altijd even makkelijk. Wanneer je recyclet draag je bij aan een beter milieu en met slimme keuzes bespaar je ook nog eens op kosten. Win-win dus!

Laatste nieuws